Nationaal park Het Drents Friese Wold

Op de grens van Zuidwest Drenthe en Zuidoost Fryslan ligt een bijzonder gebied. Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is een van de grootste natuurgebieden van Nederland. Na de Hoge Veluwe het grootste aaneengesloten bosgebied van ons land. Maar dit nationale park is meer dan bos alleen. In het Drents Friese Wold dwaal je van zandverstuiving naar vennetje en van heide naar moeras. Wandel of fiets je door het Drents-Friese Wold en je herkent nog een typisch esdorpen landschap: bolle akkers rond de dorpjes en beekdalen vol bloemen. In 2000 werd ruim 6000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden aangewezen als Nationaal Park. Het Drents-Friese Wold behoort tot de mooiste en belangrijkste natuurgebieden van Europa en is daarom aangewezen als Natura2000 gebied.

Bezoek Website


het drentse wold


het-drentse-wold


Nationaal park Het Dwingelerveld

Bent u op zoek naar een plek waar u kunt genieten van uitgestrekte paarse vlaktes, bloeiende struikheide en prachtige vennetjes en veenmoerassen? Dan is het landschap van Nationaal Park Dwingelderveld een plek waar u deze wensen (en meer) kunt vervullen!
Het Dwingelderveld is een bijna 4000 hectare groot nat heide- en bosgebied in het zuidwesten van Drenthe. In dit gebied leven o.a. vogels en dieren die in andere landschappen minder kans hebben. De heide wordt beheerd door twee schaapskudden met elk een herder. Op de fiets-en wandelpaden, ATB-en ruiterroutes evenals twee gehandicaptenpaden kunnen recreanten en vakantiegangers de natuur ontdekken.

Bezoek Website

Het Fochteloerveen

Een 2500 ha groot natuurgebied bij het gevangenis dorp Veenhuizen op de grens van Fryslan en Drenthe. Natuurpark het Fochteloerveen is een uitgestrekt verlaten gebied waardoor je heerlijk kunt wandelen en fietsen. In het natuurgebied staat een 18 meter hoge uitkijktoren. Het biedt je als bezoeker een prachtig uitzicht over een van de laatste hoogveen gebieden van Europa. Neem er eens een kijkje! Gewapend met een verrekijker zie je misschien een van de vele bijzondere vogelsoorten, zoals de grauwe klauwier, het paapje of de kraanvogel. Veel plezier!

Bezoek Website

het drentse wold

het-drentse-wold


Het Blauwe Meer

Het blauwe meer ligt ten zuid oosten van het dorp Hoogersmilde. Een meer met kraakhelder blauw water ontstaan na de winning van zand voor de fabricage van kalkzandsteen. Een schitterend wandelgebied met mooie vergezichten. Aan de oostzijde van het meer bevindt zich een groot strand
waar heerlijk gezwommen en van de zon genoten kan worden!

Bezoek Website